« Home | Οι αληθινοί εμπρηστές της Χαλκιδικής » | Old Boy: Νύχτα » | Καύσωνας είναι θα περάσει... » | Κι όμως, τα κινητά τηλέφωνα τελικά σκοτώνουν! » | Πίνετε πολλά μπυράκια; » | Οδηγός Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα Ζωικά Προϊό... » | Photo Quiz » | θυμάμαι..., θυμάσαι; » | Ένα αστέρι πέφτει πέφτει... » | My Precious »

Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2006

Γιατί οι Έλληνες δεν έχουν κοινωνική συνείδηση;


Αφορμές γι’ αυτό το post στάθηκαν:

· Το post του Ovi: Περιβαλλοντολογική συνείδηση

· Το post του Ν.Δήμου: Γιατί;

· Ο δικαιολογητικός μονόλογος ενός πολίτη προς έναν τροχονόμο που του επέβαλε πρόστιμο για μη χρήση κράνους.

Για ποιο λόγο οι Έλληνες δεν έχουν κοινωνική συνείδηση;

Γιατί κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα θεωρώ ότι ευθύνονται βασικά τρεις παράγοντες:

1. Σεβασμός: δεν αποκτάται, ούτε μαθαίνεται. Κερδίζεται. Και κερδίζεται με το παράδειγμα και την σωστή συμπεριφορά. Και όχι μόνο του ατόμου, αλλά και του συνόλου ή του συστήματος προς το άτομο.

2. Παιδεία: ναι, αλλά όχι μόνο η σχολική παιδεία – δημόσια εκπαίδευση. Η παιδεία με την ευρεία έννοια, η ανατροφή, αγωγή ευθύνονται για την έλλειψη κοινωνικής συνείδησης. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι να κερδίσει η εκπαίδευση τον σεβασμό μας.

3. Ατιμωρησία: μεγάλος και σοβαρός παράγοντας. Απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και σκληρών προστίμων. Μη εφαρμογή των νόμων. Το ονομαζόμενο ελληνικό φιλότιμο ίσως βοηθά κι αυτό να συντηρείται το αίσθημα της ατιμωρησίας ή της άμεσης συγχώρεσης.

Οι ιδέες που μου γεννήθηκαν ως λύσεις του ζητήματος σκεφτόμενος όλα αυτά είναι οι εξής:

1. Λύση ατομικού επιπέδου: η παρέμβαση μας, το «κράξιμο» με οποιαδήποτε μορφή προς οποιονδήποτε ενεργεί εις βάρος του συνόλου, αδιαφορώντας για αυτό ή βλάπτοντας αυτό.

2. Λύση συλλογικού επιπέδου: Η σκληρή και άμεση τιμωρία χωρίς αναστολές από οργανωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση; Ο ονομαζόμενος «Δυτικός Πολιτισμός» αποτελεί λύση; Είναι άραγε καλύτεροι οι Ευρωπαίοι; Έχουνε κοινωνική συνείδηση; Σίγουρα είναι διαφορετικοί αλλά δεν αποτελούν πιστεύω παραδείγματα προς μίμηση. Οι αποικιοκρατίες, οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ο Φασισμός δεν είναι δικά τους δημιουργήματα; Αυτό που εμείς αναγνωρίζουμε ως ανωτερότητα και πολιτισμό μήπως είναι η δική τους υπεροψία προς όλους τους άλλους λαούς;

Στο τέλος μου γεννάται το ερώτημα: Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με πρότυπα το οικογενειακό και ατομικό συμφέρον. Τι οδηγεί τους μεγαλύτερους να υιοθετήσουν και να μας διδάξουν τέτοια πρότυπα; Μα φυσικά, η μη κατανόηση του ατομικού τους ρόλου στο συλλογικό σύστημα. Και γι’ αυτό ευθύνεται η δομή και η οργάνωση κάθε συστήματος που δεν επιτρέπει στον καθένα να αντιληφθεί το ρόλο του και την συνεισφορά του μέσα σ’ αυτό. Η πολυπλοκότητα, η μη αναγνώριση και η αδιαφορία του συστήματος στο ρόλο μας μέσα σ’ αυτό οδηγεί τελικά στην επιλογή μόνο του ατομικού συμφέροντος.


Ετικέτες


Comments:
Νομίζω ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Η ελληνίδα μάνα μαθαίνει στο βλαστάρι της ότι είναι το αδιθαμφισβήτητο κέντρο του κόσμου, τα υπόλοιπα απλά ακολουθούν...

Σ;)
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

eXTReMe Tracker   
free counters
VISITORS